Openheid

Eerlijkheid

Vertrouwen

Fun

Gewoontes veranderen: 2 belangrijke stappen om succesvol te zijn

Het veranderen van gewoontes is niet makkelijk. Het kost tijd, discipline en doorzettingsvermogen. Maar met de juiste strategieën en aanpak kan het wel degelijk lukken.

Gedragsverandering is belangrijker dan het behalen van het doel zelf. Als je 15 kg bent afgevallen met een dieet, maar je niets geleerd hebt en geen blijvende leefstijl aanpassingen hebt gemaakt, dan blijven deze kilo’s er niet uit zichzelf af. Je zal er altijd voor moeten werken. Voor verandering zal je iets moeten veranderen.

In deze blog bespreek ik twee belangrijke stappen die je kunt nemen om succesvol gewoontes te veranderen.

 

Stap 1: Identificeer en begrijp je huidige gewoontes

Om gewoontes te kunnen veranderen, is het belangrijk om eerst te begrijpen waarom je ze hebt ontwikkeld en hoe ze je dagelijks leven beïnvloeden. Stel jezelf de volgende vragen:

  • Wat is de gewoonte die ik wil veranderen?
  • Wanneer treedt deze gewoonte meestal op?
  • Waarom heb ik deze gewoonte ontwikkeld?
  • Wat zijn de voordelen en nadelen van deze gewoonte?
  • Welke triggers leiden tot deze gewoonte?

Door deze vragen te beantwoorden, krijg je meer inzicht in de achtergrond van je gewoonte en kun je gericht werken aan verandering.

Stap 2: Implementeer kleine veranderingen en maak deze meetbaar

Een gewoonte veranderen is niet iets wat van de ene op de andere dag gebeurt. Het is belangrijk om kleine stappen te nemen en deze meetbaar te maken. Hier zijn een paar tips:

  • Begin met het implementeren van kleine veranderingen in je dagelijkse routine, zoals het veranderen van de volgorde waarin je dingen doet of het kiezen van een andere omgeving om je gewoonte te doorbreken.
  • Stel concrete doelen en maak deze meetbaar. Bijvoorbeeld, in plaats van te zeggen dat je meer wilt sporten, stel een specifiek doel om drie keer per week te gaan sporten voor de komende vier weken.
  • Beloon jezelf als je de kleine veranderingen hebt bereikt. Dit motiveert je om door te gaan en de gewoonteverandering voort te zetten.

Conclusie

Het veranderen van gewoontes kan een uitdaging zijn, maar door het begrijpen van je huidige gewoontes en het implementeren van kleine, meetbare veranderingen kun je wel degelijk succesvol zijn. Het kost tijd en doorzettingsvermogen, maar met de juiste aanpak kun je jouw gewoontes veranderen en een gezonder en gelukkiger leven leiden.

Zelf ervaren? Plan een gratis proefsessie!

Probeer personal training bij Source PT uit Tilburg nu gratis! Ervaar zelf de voordelen van een persoonlijke en holistische benadering van fitness. Laat je gegevens achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op om een gratis proefsessie in te plannen.

×