Transformatieverhaal van: Joost

Het verhaal van Joost

Zes weken voor mijn huwelijk kreeg ik namelijk het briljante idee om nog even snel 25 kilo te verliezen. IJdele hoop natuurlijk. Ik had nog nooit een stap in een sportschool gezet, hoefde maar naar sport op tv te kijken om geblesseerd te raken, mijn ontbijt (!) bestond uit een liter cola en 4 witte boterhammen met speculoos, kampte stiekem (en onbesproken) met een angststoornis dus besloot toen maar af te zien van een lidmaatschap. Ik had toen wel zoiets van: ‘dit kan niet zo verder’. Ik was 34, woog 106 kilo (ik ben 1,77 cm) en was super ontevreden met mijzelf. Ik moest en zou gewicht verliezen. In no time verloor ik 10 kilo, daarna – na toch te starten met krachttraining – nog eens 15 kilo. Maar toch bleef ik ontevreden, angstig en niet happy met mijzelf. Sporten werd een verplichting. Ik vond er geen zak aan en progressie boeken zat er al een tijd niet meer in. Het gewicht bleef er gelukkig af maar echt een life changing ervaring was het niet.

 

“40 kilo geleden, in 2014, maakte ik voor het eerst kennis met Roel en Source PT.

Fastforward naar mid 2018. Ik kampte met een doorontwikkelde angststoornis, durfde niet of nauwelijks mijzelf in het openbaar te vertonen en los van het feit dat ik 25 kilo was verloren…. echt lekker ging het niet. Ik besloot toen om hulp in te schakelen, niet heel drastisch maar wel professioneel. Ik leerde dat sporten, het doorbreken van barrières, dingen doen die ik spannend vind juist heel goed zijn voor het vergoten van je mentale weerbaarheid. Dus ‘hop’, ik weer naar Source PT … Ik wilde meer leren over vet verliezen, het goed uitvoeren van oefeningen, sterker worden maar bovenal… ik wilde plezier hebben in het sporten.

In 6 maanden tijd verloor ik 15 kilo. Ik leerde vooral hoe belangrijk voeding was, dat ‘cheaten’ mag. Ik ben en blijf een Bourgondiër dus in het weekend wil ik kaas, droge (Franse) worst, wijn, chips… eigenlijk alles wat zout en vet is. Maar de rest van de dagen leefde ik conform de regels die ik meekreeg: in een calorietekort, hoog in eiwitten en voldoende vetten en koolhydraten. Ik boekte ook progressie in het sporten. Ik moest daarvoor wel opnieuw beginnen want ik had eigenlijk mijzelf van alles en nog wat aangeleerd wat niet klopte. Ik leerde ook hoe belangrijk rust en herstel is. Toen ik – vrij recent nog – twee dagen achter elkaar wilde sporten stuurde Roel me vriendelijk maar dwingend een appje dat ik toch echt maar thuis moest blijven. Welke personal trainer doet dat nou ? Maar ‘all jokes aside’ gelijk heeft hij wel. Rust en herstel is cruciaal voor progressie. Ik haalde enkele weken het door mij gewenste gewicht van 66 kilo/vetpercentage van 12%. Totaal onbelangrijk eigenlijk maar in hoofd werkt het nou eenmaal zo. Belangrijker dan het gewichtsverlies en de progressie nog: ik heb veel plezier in het sporten, bereik doelen die ik voor onmogelijk hield en mijn mentale uitdagingen en angst verdwijnen steeds meer naar de achtergrond. Weg zal het nooit helemaal zijn maar mede dankzij Roel, Vincent, Darryl, Gerwin en de rest van SourcePT ben ik ik evenwichtiger mens geworden. En nu, bijna 40 (ik wil het er verder niet over hebben) ben ik fit. Fitter dan toen ik zestien was maar sporten geeft mij vooral veel rust en plezier – in mijn verder soms turbulente leven.”