Openheid

Eerlijkheid

Vertrouwen

Fun

Hypertrofie training vs. maximale krachttraining: Wat is het verschil?

Als het gaat om krachttraining, zijn er verschillende doelen die je kunt hebben. Twee veel voorkomende doelen zijn hypertrofie en maximale kracht. Onderstaand bespreken we het verschil tussen hypertrofie training versus maximale krachttraining. De betekenis van deze twee trainingsmethoden en hoe je ze effectief kunt gebruiken om jouw trainingsdoelen te behalen.

Hypertrofie

Hypertrofie training is gericht op het vergroten van de spieromvang en het creëren van spiergroei. Dit wordt meestal bereikt door middel van een combinatie van sets, herhalingen (reps) en gewichten. Deze zijn gericht op het uitlokken van spierschade en het stimuleren van spiergroei. Dit type training kan worden gedaan met verschillende oefeningen, zoals squats, deadlifts en bench presses. Daarnaast kunnen er ook meer geïsoleerde oefeningen gedaan worden. Hypertrofie training gaat over het vermoeien van de spieren. Dit wordt gedaan door middel van herhalingen en korte rustperiodes tussen de sets.

Maximale kracht

Maximale krachttraining daarentegen is gericht op het maximaliseren van de hoeveelheid gewicht die je kunt tillen in een bepaalde oefening. Dit type training wordt meestal gedaan met behulp van een lage ‘rep range’ (= aantal herhalingen) en een hoger gewicht dan bij hypertrofie training. Maximale krachttraining kan worden gedaan met compound oefeningen, maar ook weer met specifieke oefeningen die gericht zijn op het versterken van één bepaalde spiergroep.

 

Het gaat er bij het trainen van maximale kracht vooral om welk gewicht je in één keer kan wegduwen. Kortom is het dus de maximale hoeveelheid kracht die een spier kan leveren tijdens een spiercontractie. Dit noemen we 1 repetition maximum (=1 RM).

 

De rustperiodes tussen de sets zijn langer dan bij hypertrofie training, omdat het doel is om de spieren voldoende rust te geven om maximale inspanning te kunnen leveren bij de volgende set.

Welke trainingsvorm is het beste voor mij?

Het belangrijkste verschil tussen hypertrofie training en maximale krachttraining is dus de focus op spiergroei versus maximale gewichtsverplaatsing (het maximaliseren van het gewicht dat je kunt tillen).

 

Als je wilt beginnen met krachttraining, is het belangrijk om je doelen te bepalen en de juiste trainingsmethode te kiezen om deze doelen te bereiken. Hiervoor is het dus belangrijk dat je bij jezelf na gaat wat jij graag wilt bereiken en waarom.

 

Uiteindelijk is het belangrijk om te onthouden dat er geen one-size-fits-all methode is als het gaat om krachttraining.De beste trainingsmethode is afhankelijk van jouw persoonlijke doelen en voorkeuren. Welke oefeningen je het best kan doen, hoe vaak je die oefeningen moet uitvoeren en hoe vaak je moet wisselen van oefeningen om de beste resultaten te behalen, hebben we het later over! ;-)

Bart Boon

Zelf ervaren? Plan een gratis proefsessie!

Probeer personal training bij Source PT uit Tilburg nu gratis! Ervaar zelf de voordelen van een persoonlijke en holistische benadering van fitness. Laat je gegevens achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op om een gratis proefsessie in te plannen.