Transformatieverhaal van: Pien van Riel

Het verhaal van Pien

“Ik heb altijd heel graag kleren willen kopen bij de Zara, H&M of Primark. Maar door mijn gewicht, dat meer dan 100 kg was, moest ik naar winkels waar ze zeker grote maten hadden. Door dat zelfde gewicht was ik heel snel moe en uitgeput. Ook door dat gewicht kon ik bijvoorbeeld niet goed uit bed of mijn eigen veters maar lastig strikken. Je zou dan denken dat je ogen dan open gaan en je actie gaat ondernemen. Ik niet, ik ging alleen maar meer eten. Totdat er moment kwam rond eind februari dat mijn zusje zei; ‘Pien als je nu niets aan jezelf gaat doen wordt je dood ongelukkig’. Daar was mijn wake up call, het werd tijd om aan mezelf te gaan werken.

Inmiddels zijn we een half jaar verder en wat heb ik enorm veel meegemaakt en vooral ook geleerd.

Inmiddels zijn we een half jaar verder en wat heb ik enorm veel meegemaakt en vooral ook geleerd. De trainingen waren in het begin enorm confronterend. Totaal geen conditie en alles voelde als extreem zwaar. Maar opgeven kwam nooit in mijn gedachte voor in het begin, ik wilde alles op alles zetten om af te vallen. Om een ander persoon te worden.

Maar mijn lichaam moest wennen en zich aanpassen, ik viel niet elke week standaard 1.5 kg af. Nee het begon te schommelen, er waren zelf weken dat ik aankwam. Dat was extreem demotiverend maar tevens een motivatie om harder te werken!

Het was lastig om soms te moeten praten met Roel over het verleden of over hoe ik me eigenlijk voelde. Maar heb altijd me beste beentje voorgezet en geprobeerd zo open mogelijk te zijn. Dat heeft me wel verder geholpen. Heb ‘mijn muur’ in het algemeen kunnen laten zakken en ben minder verdedigend geworden vanuit mezelf. Heb ook een dagboek/plakboek gemaakt waarin ik schreef over mijn gevoelens of over wat ik had meegemaakt. Daarin zitten leuke foto’s, uitspraken en uiteraard bonnetjes van de weegschaal. Door te praten en vertellen motiveer ik andere mensen heb ik gemerkt en dat gaf een kick.

Roel is geen pussy en ik kon zeuren wat ik wilde maar er werd gewoon getraind en door gedaan. Voeding moest netjes worden ingevuld in de app en ik moest elke keer een appje sturen als ik iets aan beweging had gedaan. Hij werd mijn grote broer in het afgelopen jaar en ben hem op de dag van vandaag nog altijd dankbaar voor alles. Hij zag dat het noodzakelijk was dat er iets ging veranderen in mijn leven en ik was gelukkig geslaagd voor zijn ‘test’.

Heb anders leren eten en leren ‘kijken’ naar eten. Wat zit erin en hoeveel mag ik daarvan hebben vandaag, ‘Als ik een pasta salade maak mag ik vanavond geen pasta meer’, zulke vragen en beslissingen speelde de hele dag door mijn hoofd. Ben inmiddels zo blij met een lekkere salade of met een omelet met veel groenten.

Het stiekeme eten is voorbij, het verstoppen achter mijn masker is voorbij, het onzeker voelen over dat ik te zwaar ben is voorbij en het ‘dagen op de bank zitten’ is ook voorbij.

De beste versie van Pien is ‘upcoming’ en ik geniet er aan alle kanten van. Nieuwe kleren kopen, de reactie van mensen op straat, het hallo roepen tijdens het hardlopen en het gezond boodschappen doen. Ook zoveel lieve mensen en vrienden op mij heen hebben me zo geholpen het afgelopen jaar, zonder hen was het ook zeker niet gelukt!

Uiteindelijk haalde we afgelopen week het gewicht van -16.3 kg en zoals ik tegen iedereen zeg, dit is pas het begin! Ga nu nog een half jaar door met sporten bij Roel en hoop dan rond de – 35 kg te zitten. Laat de 2e helft van de challenge maar beginnen, ik ben er klaar voor!”