Algemene informatie:

Met betrekking tot zwangerschap is er aanzienlijk veel onderzoek gedaan naar de gevolgen van lichamelijke inspanning op de fysiologie en de gezondheid van zowel de moeder als de ontwikkeling van de foetus. De angst dat de foetus kan worden geschaad door de toenemende bloedcirculatie, verandering van lichaamstemperatuur of verminderde zuurstofvoorziening, kan met de nodige voorzorgsmaatregelen worden geminimaliseerd.

De algemene mening is dat de meeste recreatieve activiteiten gedaan kunnen worden door alle zwangere vrouwen. Vrouwen die voor hun zwangerschap al een trainingsprogramma volgden, kunnen dit tot het derde trimester op een matig niveau blijven doen. Een geleidelijke afname van activiteit wordt aanbevolen.
Door de geleidelijke groei van de foetus kan de houding van de zwangere vrouw gaan veranderen. Hierdoor wordt flexibiliteit en stabilisatie training erg belangrijk.

Als de moeder zich in een verder stadium van de zwangerschap bevindt (tweede en derde trimesters, of na 12 weken) wordt het doen van oefeningen die uitgevoerd moeten worden in een buik of rugligging afgeraden. Er treden ook veranderingen op in het cardiovasculair systeem, waardoor de belastbaarheid vermindert en het cardiorespiratoir programma dient te worden aangepast.

Na de bevalling kan er de neiging ontstaan om overhaast weer te starten met een trainingsprogramma om zo snel mogelijk weer terug te keren naar het oude figuur. Personal Trainers moeten voorzichtig zijn bij het adviseren van deze klanten. De veranderingen die tijdens de zwangerschap zijn opgetreden, blijven tot een maand of andere halve maand na de bevalling aanwezig. De opbouw naar een meer intensief programma dient geleidelijk te gebeuren.

Richtlijnen voor zwangere vrouwen:

Frequentie: 3-5 dagen per week

Intensiteit: Stage 1, (65%-75 % HFmax). Stage 2 (76%-85% HF max) alleen met medische goedkeuring van een arts.

Duur: 15-30 min per dag. Het kan zijn dat het het beste in om met 5 min per dag te starten afhankelijk van de fitheid.

Flexibitliteit: Statisch, actief stretchen en Foamrollen (SMR)

Weerstand training: 2-3 dagen per week. Gebruik lichte gewichten en 12-15 herhalingen. Train met name op stabilisatie en spieruithoudingsvermogen.

Aandachtspunten: Doe geen oefeningen liggend op de buik of rug na 12 weken zwangerschap. Doe geen SMR op spataderen of opgezwollen gebieden. Reactieve training word afgeraden.

P.s: Was dit artikel voor jou WAARDEVOL?

Laat je reactie achter in het commentaar veld onder deze pagina.

P.p.s: DEEL dit artikel met jouw netwerk op Facebook, LinkedIn, Twitter en Google+, want zo kunnen bevriende personen in jouw netwerk ook van dit materiaal profiteren.

Roel van Buggenum

Source PT

SAY IT MEAN IT DO IT!

Bron:

– Handboek NASM

– The American College of Obstetricians and Gynecologists. Exercise During Pregnancy. Washington, DC: The American College of Obstetricians and Gynecologists, 2003.

Geef een reactie