Allereerst wil ik iedereen bedanken voor de super leuke reacties op mijn eerste blog! Hoewel ik me zelden druk maak over wat mensen allemaal doen en denken,  moet ik eerlijk bekennen dat ik best een beetje nieuwsgierig  was naar jullie reacties. Niet alleen was het mijn eerste blog ooit, het werd ook ‘de naakte waarheid over mij en mijn uitdagingen’  en daarmee gaf ik mezelf toch best bloot. Het was daarom extra leuk te horen dat veel van jullie je herkennen in mijn excuses, verleidingen en uitdagingen.

Vaak lees je de mooie succesverhalen en de verbluffende resultaten. Maar is het allemaal rozengeur en maneschijn? Delen mensen ook hun tegenslagen, frustraties en terugval?  Toen ik aan dit avontuur begon, heb ik mezelf voor genomen om dicht bij mezelf, maar vooral ook realistisch te blijven. Eerlijk in het stellen van de doelen, maar zeker ook in het accepteren van mijn verleidingen. De verleidingen die mijn leven kleur geven en dus cruciaal zijn in het slagen van deze uitdaging.

De stok achter de deur

Nu ben ik altijd wel een man van uitersten geweest. Het vinden van de gulden middenweg is niet een van mijn sterke kanten. Zo kan ik enerzijds bizar snel afgeleid zijn, maar op andere momenten zwaar hyperfocussen. Vaak ben ik behoorlijk energiek, terwijl ik thuis extreem rustig kan zijn. Deze zwart-wit mentaliteit  zie je dan ook duidelijk terug in de gekozen afvalmethodes van de laatste decennia. Ze beloofden snelle resultaten en waren allemaal volgens  een  alles-of-niets principe; minimale ruimte voor eigen inbreng en allemaal volgens een zeer strak regime.  De methodes werkten niet, althans niet op lange termijn. Ik had behoefte aan helderheid en duidelijke regels : Wat moet wel? Wat mag niet?

Wanneer ik als businesscoach sprak met ondernemers over hun uitdagingen, ontbrak het hen zelden aan goede wil en de drive om succesvol te zijn. In sommige gevallen wist men zelfs al wat er moest gebeuren om het tij te keren. Maar toch gebeurde het niet?! Vaak was er simpelweg iemand nodig die ze “verplichtte” om bepaalde zaken op te pakken. Die verplichting – die stok achter de deur- heb ik ook nodig. Het zorgt ervoor dat de stap naar een gezonde toekomst niet overschaduwd wordt door de alledaagse beslommeringen.

Het eerste wat ik met Roel gedaan heb, is het prikken van de drie vaste trainingsmomenten per week. Het was wel even puzzelen met gezin, werk, de vrijetijdsbestedingen van mijn wederhelft en de noodzakelijke rustdagen tussen de trainingen, maar het is gelukt. Minimale ruimte voor flexibiliteit, heel duidelijk dus. Het tweede cruciale element was de “stok achter de deur”. Het feit dat ik mezelf opgeworpen heb als een levend reclamebord en dat ik daarbij mijn ervaringen deel met een grote groep nieuwsgierige volgers, is al een stok op zich, maar ik besloot ook mijn financiele verplichtingen aan SourcePT ineens te voldoen. Afzeggen is dus geen optie en bizar genoeg blijken euro’s voor mij een perfecte “stok achter de deur”. Niet de beste motivator, maar hé, als het werkt …. prima toch!?

Peronal traininng is meer dan 3 setjes van 12 herhalingen en 45 minnuten cardio

De eerste trainingen waren pittig, maar bizar genoeg had ik zelden spierpijn. De focus lag vooral op het in balans brengen van het lichaam en het verbeteren van mijn flexibiliteit en houding. Oefeningen die er op het eerste oog verbazend simpel uitzien, maar waarbij je spieren gebruikt waarvan je het bestaan niet eens wist?! Ik kan me nog een training herinneren waarin, in een volle sportzaal,  met een ballon moest spelen.  Moet eerlijk zeggen dat ik me best even ongemakkelijk voelde.  Later ga je steeds meer inzien dat juist die subtiele balans- en coordinatieoefeningen, cruciaal zijn in alles wat je doet. De kracht die het je in het begin kost om deze oefeningen goed uit voeren, win je later bij de uitvoer van alle andere oefeningen. De effectiviteit van iedere oefening is ineens vele malen hoger. Een ander bijkomend voordeel is dat juist deze spieren bepalend zijn voor je houding. En ik kan je vertellen: die was niet top. Als ik de fysio moet geloven , was mijn ruggenwervel net een kurkentrekker. Door gericht te oefenen merk ik dat mijn flexibiliteit (puur lichamelijk dan ;-)) en zeker ook mijn houding, erg verbeterd zijn. De klacht in mijn onderrug is helaas nog niet verholpen, maar ik ben ervan overtuigd dat dat een kwestie van tijd is. Juist hier merk je de expertise van iemand als Roel. De mogelijk bron van de klacht zou namelijk heel erg anders kunnen liggen dan waar je het allereerst zou verwachten. Juist door de bron aan te pakken bereik je structureel resultaat en sta je niet over een paar maanden op de stoep van de fysio.

De eerste resultaten zijn verbluffend

Conditioneel ga ik met stappen vooruit. De resultaten zijn verbluffend en absoluut boven verwachting. Waar mijn hartslag in het begin compleet door het dak ging en ik met een grote draad kwijl uit mijn mond, bijna 10 minuten nodig had tot mezelf te komen, ben ik nu binnen 2 minuten weer bij de levenden. Mijn longen zijn vele malen sterker geworden, ik hoest nog maar zelden, maar vooral qua mindset is er veel veranderd. Ik zit in een positieve flow en voel dat deze “ nieuwe” manier van leven me veel brengt. Hoewel ik aan mijn kleding merk dat er zeker een aantal kilo’s vanaf zijn, wil ik me niet focussen op mijn gewicht. Het doel is een sterk en gezond lijf en een logisch gevolg hiervan zal zijn dat ik automatisch vet verbrand. Niet andersom!

Source PT helpt mij mijn grenzen te verleggen

Roel helpt me om op verantwoorde manier mijn grenzen te verleggen, want juist hier zit de winst. Ik hoef me niet bezig te houden met persoonsspecifieke trainingsschema’s, de effecten en het mogelijk aanpassen van het programma. SourcePT regelt alles voor me. Hoe duidelijk wil je het hebben?! Geen ruis op de lijn en volle focus op de trainingen en mijn voeding. Ze zeggen weleens: 80% van het resultaat behaal je in de keuken. En ik denk dat dat zeker zo is. Mijn grootste zwakte is waar ik de meeste winst kan behalen en dat lijkt me dan ook een prima onderwerp voor mijn volgende blog.

 willem

Sportieve groet,

Willem

Geef een reactie