De eerste training na mijn wintersportvakantie viel me extreem zwaar. Vol goede moed vertrok ik naar Axis, maar die goede moed zakte al snel in mijn (sport)schoenen. En dat bedoel ik dan heel letterlijk. Ik leek goed voorbereid om maximaal te kunnen presteren. Ik was op tijd gaan eten, ruim een uur van te voren, want presteren op lege maag is een ramp. Ik ben op tijd gaan slapen en had in bed geen TV gekeken of met mijn iPhone liggen spelen. In een artikel had ik namelijk gelezen over de negatieve effecten van beeldschermen op de nachtrust. Normaal kijk ik altijd even TV in bed, maar deze keer omarmde ik het advies uit het artikel. Helaas had dat bij mij het tegenovergestelde effect. Ik heb mega onrustig geslapen. Had moeite mijn draai te vinden, leek meer te dromen dan normaal en werd erg vaak wakker. Natuurlijk mag ik niet alles toekennen aan het gemis van mijn dagelijkse TV-momentje, zo reëel ben ik dan ook wel weer,  maar het bracht zeker niet het resultaat waarop ik gehoopt had. Een uurtje kijken naar onzinnige Discovery programma’s helpt mij zeker om mijn hoofd leeg te maken. Met een gerust hart kan ik gaan slapen als de tonijn, na een strijd van ruim 30 minuten, op het droge gehaald is en net een paar kilo zwaarder is dan die de concurrentie een bootje verderop aan boord heeft staan sleuren. Hoe lekker slaapverwekkend is het om te kijken naar een clubje noeste kerels met baarden die na veel gevloek, een paar gesprongen leidingen en een weigerende “sluice box”, toch een borrelglaasje goud weten te delven. En het blijft keer op keer fantastisch te zien hoe een oude rammelbak omgetoverd wordt tot een 500pk muscle car die de compleet verraste eigenaar tot tranen weet te brengen. Iedere avond exact hetzelfde; maar ik slaap er heerlijk op.

Een lang verhaal kort gemaakt. Ik was voor mijn gevoel dus klaar lekker te gaan knallen. Viel dat even tegen. In no time zat ik aan mijn plafond. Mijn ademhaling zat erg hoog, dus snel buiten adem, en de verzuring trad bizar snel in. Na een paar pittige oefeningen voelden mijn benen als beton. Dit was niet wat ik verwacht had?! Zeker niet na een sportieve week in de sneeuw, waar ik heerlijk tot rust gekomen was. Ik bleef mijn kop erover breken. Was het de slechte nachtrust of speelde er nog iets anders mee? Een andere reden kan zijn, iets wat eigenlijk lijnrecht tegenover het doel van een vakantie staat, is de berg werk die op je wacht als je weer thuis bent. Je gaat op vakantie om te ontspannen maar het bezorgt je meteen weer extra stress doordat een week al het werk is blijven liggen. Gok dat daar ook de bron van mij matige trainingsprestatie zit?! Je kan er vergif op innemen dat als je stress hebt je dat meteen terugziet in je balans, kracht en uithoudingsvermogen. Lichaam en geest versterken elkaar, maar kunnen elkaar dus ook remmen. Onderhoud van beide is dus cruciaal!!

 werkwijze2

VAGE PIJNTJES

 De dagen na mijn training had ik van die vage pijntjes in enkels en polsen. Zou het een nasleep zijn van de wintersport; lijkt me stug?! Toen ik iemand hierover vertelde, vroeg deze meteen: “Eet je veel zuivel?”  Nu heb ik vaker gehoord dat gewrichtsklachten en zuivel hand in hand gaan, maar het fijne weet ik er niet van. Ben nooit een melkdrinker geweest, dronk hoogstens een glas Optimel bij het ontbijt, maar de bak kwark in de avond bevalt me erg goed. Ik vind het lekker, het geeft voldoende eiwit als spiervoeding en ik heb geen drang meer tot snaaien. Iedere ochtend start ik met een shake van yoghurt, vers fruit, lijnzaad, spinazie en havermout. Al met al dus best wat zuivel op een dag! Ik blijf me verbazen hoeveel meningen er zijn over de positieve en negatieve effecten van voedingsmiddelen op ons lichaam. Stapels boeken worden erover geschreven, een groot aantal wordt zelfs een bestseller en om de paar jaar krijgen we collectief een nieuw inzicht. Je vraagt je hierbij sterk af of hier de wetenschap of de commercie bepalend is? Zijn de voedingsdeskundigen, lifestyle coaches en dieetgoeroes heuse wereldverbeteraars en werkelijk begaan met ons lot of wordt een groot aantal toch gedreven door een flinke portie persoonlijk gewin?! Persoonlijk denk ik dat de pijntjes vooral te wijten zijn aan de nieuwe manier van trainen. De overgang van balansoefeningen naar het trainen met serieuze gewichten.

 WINTERVACHT

Afgelopen donderdag had ik weer een weegmoment. Stiekem was ik, zeker omdat de weegschaal een matig resultaat bleef aangeven, best gespannen naar het resultaat. Mijn lichaam leek te veranderen, alles voelde een stuk steviger aan en mijn buik leek aanzienlijk te slinken, maar toch was ik niet overtuigd. Met gemengde gevoelens vertrok ik naar de sportschool. Vol goede moed stapte ik op de weegschaal en…BAM…bleek ik sinds laatste meting op 27 januari, bijna 2,5kg puur vet kwijt te zijn en 4,5kg in spiermassa gegroeid te zijn. Alsof je een jas uitdoet! Ben nu goed op weg mijn wintervacht te verliezen. De omvang van mijn buik is 12cm afgenomen en ik ben bijna 10% aan puur vet verloren. Een mooi resultaat en de perfecte motivatie om nu even flink door te pakken. Het mooie is dat ik dit bereikt heb zonder dat ik alles heb moeten opgeven. Natuurlijk heb ik flink getraind, maar ik heb af en toe ook lekker kunnen eten en genoten van een wijntje. Zo houd ik het prima vol!

Willem Verhoof

willem

 

Geef een reactie

×